Hauhon kirkko

Asuinpaikkalöydöt todistavat, että Hauholla on ollut asutusta jo kivikaudella. Nykyinen asutus periytyy rautakaudelta, 500-luvun tienoilta. Hauhon ensimmäinen seurakuntakirkko rakennettiin mahdollisesti jo 1220-luvulla, ja kirkon nykyinen paikka saattaa olla alkuperäinen. Ensimmäinen maininta Hauhon seurakunnasta on 1320-luvulta, jolloin hauholaiset joutuivat paavin pannaan maksamattomien kirkollisverojen tähden.

Keskiaikainen, paanukattoinen harmaakivikirkko on tehty todennäköisesti 1500-luvun alussa vanhemman puukirkon tultua tiensä päähän. Perimätieto tosin pitää kirkkoa vieläkin vanhempana. Kirkko on kolmilaivainen, tiiliholvattu ja valkoiseksi kalkittu pyhäkkö. Maalauksia seinistä ei ole löytynyt. Kirkossa on useita keskiaikaisia puuveistoksia. Kirkon lattian alla lepää muumioituneena entisen kirkkoherran Johan Norhmarckin ruumis.

Kirkon länsipäädyssä on vuonna 1864 kivestä ja tiilestä rakennettu kellotapuli. Siihen asti samalla paikalla oli puinen torni kannattelemassa kolmea kelloa. Vanhin kelloista on keskiajalta.

Tutustu Hauhon kirkkoon ja seurakuntaan.